Strakonická radnice obnoví unikátní přírodní rezervaci

14. prosinec 2005

Strakonická radnice chystá obnovu ojedinělé přírodní rezervace Tůně u Hajské. Unikátní jezírka v místě bývalého říčního koryta Otavy prohloubí, zbaví nežádoucích rostlin a rozšíří. Projekt by měl být hotov do konce roku, řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí města Jaroslav Brůžek. Kdy k úpravě mokřadů dojde, ale není zatím jasné. O peníze na revitalizaci hodlá radnice požádat stát.

"Do budoucna bychom zde chtěli udělat také povalové chodníky a vybudovat naučnou stezku," uvedl Brůžek. Tůně jsou velmi cennou lokalitou na někdejších "sejpech", kde se kdysi ve štěrkopískových naplaveninách řeky rýžovalo zlato. Obtížně přístupná plocha s prohlubněmi zaplněnými vodou a vysychajícími pahorky nasypané zeminy je domovem několika vzácných a zvláště chráněných druhů rostlin a obojživelníků. Vyskytuje se zde například kriticky ohrožená vodní rostlina žebratka bahenní. Hnízda si u tůní staví i zvláště chránění krutihlav obecný či žluva hajní.

Radnici na projekt přispěl Jihočeský kraj ze svého grantového programu. Celkem bude projekt stát 90.000 korun, z toho 72.000 korun zaplatí kraj.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio