Strakonice hodlají oživit střed města

7. červenec 2005

Strakonická radnice chce oživit střed města. Měla by jí v tom pomoci studie, která by měla navrhnout lepší přístup do centra pro pěší i automobily, nová parkoviště, pěší zóny či vybudování lávky přes řeku Otavu. Studii město dokončí letos, samotné úpravy ale plánuje během několika let. ČTK o tom informoval starosta Pavel Vondrys. Kdy s prvními projekty město začne a jak je zaplatí, není zatím jasné. Studie město přijde na 100.000 korun.

Radnici studie například poradí, jak lépe zpřístupnit oblast od pravé strany řeky na druhý břeh, kde je Palackého náměstí. Uvažuje se o lávce, jež by vedla od hotelu Amber Bavor na Palackého náměstí. Obě části totiž odděluje řeka a žádný přímý můstek je dosud nespojuje. Dále studie zahrne i spojení z Palackého na Velké náměstí a případně až do Rennerových sadů nad centrem města. Rozpracovaný plán nejprve posoudí komise pro rozvoj města. Poté se ke studii budou moci vyjádřit i zastupitelé. Město již podle její konečné verze nechá postupně zpracovat jednotlivé projekty.

Strakonice si již loni spolu s okolními obcemi nechaly vypracovat jinou studii, jež řeší protipovodňová opatření. Studie určila místa kolem řeky Otavy, kam se v případě záplav může bez větších škod rozlít voda. Krajský úřad na její vypracování přispěl 150.000 korunami. Nyní odborníci zahájí výstavbu dílčích opatření, která potrvají několik let.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio