Strakonice chtějí vytvořit nové centrum města

19. říjen 2005

Bývalá průmyslová zóna Ostrov ve středu Strakonic se do budoucna změní v nové polyfunkční centrum města. Měly by tam vyrůst například obchodní pasáže, byty, administrativní objekty, restaurace či kulturní zařízení. Počítá s tím plán radnice, které k tomu pomůže po několika letech dokončený regulační plán. ČTK to řekl starosta Pavel Vondrys. Konečnou podobu plánu musí ještě schválit zastupitelé.

Plán budoucím investorům naznačí, kde a co budou moci postavit, jaké objekty půjde zbourat či jen opravit. Zamezí také tomu, aby se do zóny vrátila průmyslová výroba. Město se do obnovy pětihektarové lokality zapojí hlavně obnovou komunikací a inženýrských sítí. Celková investice do nového centra, které propojí obě strakonická náměstí, by se podle odhadu starosty měla pohybovat kolem půl miliardy korun. Kdy se začne areál s chátrajícími a prázdnými halami přetvářet, není zatím jasné. "Je to běh na dlouhou trať. Regulační plán je však první reálný krok k tomu, aby se tato lokalita začala oživovat. Pokud jej zastupitelé schválí, dojde ke zrušení stavební uzávěry. Pak lze začít pracovat na jednotlivých projektech," uvedl starosta.

Strakonice, které mají přes 24.000 obyvatel, patří v jižních Čechách mezi nejprůmyslovější města. Nejvýznamnějšími podniky ve městě jsou strojírenská a.s. ČZ a textilní a.s. Fezko.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio