Strakonice chtějí od státu koupit pivovar

9. září 2003

Strakonice zřejmě formou přímého prodeje získají strakonický pivovar, který je společně s Budějovickým Budvarem posledním státním pivovarem v jižních Čechách.

Ministr financí Bohuslav Sobotka ČTK řekl, že vládě doporučí, aby pivovar, který funguje už 354 let, získalo město. Strakonice jsou podle místostarostky Zdeňky Tomšovicové na převzetí připraveny, budou si ale muset vzít úvěr.

"Předpokládáme, že město by mělo zaplatit celou kupní cenu jako jakýkoli jiný nabyvatel. Stát si ponechá předkupní právo v případě, že by město chtělo pivovar prodat," dodal Sobotka. Tomšovicová uvedla, že o úvěru na koupi pivovaru, který je znám výrobou značek Nektar a Dudák, by strakoničtí zastupitelé měli jednat 8. října. Zatím neprozradila kupní cenu, podle ní ale vychází ze stavu pivovaru a také z jeho hospodářských výsledků. Doplnila, že město ví, do jakých činností pivovaru bude třeba investovat.

Strakonický pivovar, který je součástí státního podniku Pivovary České Budějovice, je nejstarším výrobním závodem ve městě. Město ho chce získat i proto, že celoročně odebírá páru od místní teplárny, čímž stabilizuje cenu pro obyvatele. Privatizaci pivovaru protahovaly soudní spory s právovárečníky, které jim ale nárok na podnik nepřiznaly. Pivovar měl ještě v roce 1990 výstav přes 226.000 hektolitrů, od té doby ale klesl o více než polovinu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio