Strakonice budou opravovat okolí hradu

18. únor 2005

Strakonická radnice má na plánovanou úpravu okolí místního hradu příslib dotace 600.000 eur (zhruba 18 milionů korun) z fondu Evropské unie Phare. Sama bude muset uvolnit devět milionů korun. ČTK to řekl starosta města Pavel Vondrys (ODS). Plán počítá s opravou příjezdové komunikace, výstavbou nového parkoviště, které bude lépe vyhovovat množství turistů, i dalšími úpravami. Stavební práce by měly začít ještě letos.

"Dojde ke zlepšení celkové úpravy tohoto prostoru, příjezdové cesty a parkování," uvedl Vondrys. Veškeré stání pro návštěvníky hradu nyní zajišťuje malé neudržované parkoviště pod věží Jelenkou a parkoviště před továrnou Fezko. Podle Vondryse se v poslední době ukazuje, že toto parkování je především přes sezonu nedostačující. Projekt počítá s opravou nynějšího parkoviště pod Jelenkou a nová parkovací místa by měla vzniknout u letního kina. Současně by mělo být vyměněno i osvětlení kolem hradu a upraveny plochy obou hradních nádvoří. Město nechalo zpracovat několik projektů na opravu a využití hradu. Podle jednoho z nich by například hradní příkop, který již delší dobu není zaplněn vodou, mohl v budoucnu fungovat jako park s živými zvířaty. Rekonstruovat by se měl rozbořený dvůr přiléhající ke knihovně a druhé hradní nádvoří oddělí od řeky val a zídka.

Radnice předpokládá, že celková rekonstrukce hradu přijde na více než 100 milionů korun. Na opravu budov již má zpracované projekty. Peníze chce i nadále hledat u Evropské unie. V restituci získalo město Strakonice asi polovinu hradu. O další polovinu se dělí římskokatolická církev a stát.

Strakonický hrad založil zřejmě v 80. letech 12. století předek rodu Bavorů, který sem přišel z Moravy. K výstavbě hradu bylo vybráno místo na křižovatce dálkových cest. Opevnění zaručovaly toky Otavy a Volyňky, na západě vodní příkop a na jihu později zřízený Bezděkovský rybník.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio