Stovky dobrovolníků vyčistily při velkém jarním úklidu obce, města i přírodu

8. duben 2019 07:48

Kovové kleště, gumový medvídek nebo ponožky. I takové předměty skončily v pytlích při akci Ukliďme svět, ukliďme Česko. Na jihu Čech se do velkého celorepublikového úklidu zapojily stovky dobrovolníků na 200 místech.

Uklízelo se například v Hosíně na Českobudějovicku. „Máme rukavice, pytle, lékárničku, reflexní vesty. Sběru zdar!“ hlásil starosta Jan Řičánek před tím, než se pětadvacetičlenná skupina rozešla od obecního úřadu.

Mezi účastníky bylo poměrně dost dětí, kterým vůbec nevadilo trávit sobotu úklidem. „Chceme, aby se vyčistila příroda.“ „Mám ráda přírodu a nechci, aby byla špinavá,“ vysvětlovaly.

Akce Ukliďme svět, ukliďme Česko má smysl pro Radka Beníška. „Já myslím, že to je taková povinnost, abychom měli hezkou obec a vyčistili si to tady. Chodíme skoro každý rok,“ řekl.

Dobrovolnice Zdeňka Lipoldová poukázala na častý problém: „Lidi, co tu projíždí, vesměs je to omladina, mají zvláštní návyky. Když dokonzumují jídla z rychlého občerstvení, tak to prostě vyhodí z auta. Oni tu nežijí, jim je to jedno.“

Kromě obalů od jídla nebo lahví dobrovolníci při akci Ukliďme svět, ukliďme Česko našli třeba i medvídka, ponožky nebo plechovku od rajského protlaku. Z Hosína a jeho okolí zmizely tři a půl tuny odpadků.

Spustit audio

Související