Odpadky nemají nohy, a tak je musíme sbírat. Do akce Ukliďme Česko se zapojily i děti

16. duben 2016

Stovky tun odpadků zmizí díky dobrovolníkům z ulic měst i z přírody. V sobotu 16. dubna se lidé vydají na úklid s rukavicemi a pytli na odpadky. Někteří začali už v pátek, třeba školáci ve Lhenicích na Prachaticku.

„Nacházíme papírky od sušenek, bonbonů, chipsů, někdy i zahozené lahve,“ popisuje učitelka Martina Pilařová.

Ta uklízela ulice s prvňáčky. Je podle ní důležité, aby se do akce zapojily i děti. „Získají díky tomu správné návyky, budou vědět, že odpad patří do košů a že odpad se má třídit, aby se šetřila příroda,“ vysvětluje.

Malí školáci důležitost úkolu bez problémů pochopili. „Kdybychom tu neuklidili, byl by tu pořád větší bordel. Odpadky musíme posbírat my, protože nemají nohy, a tak se nemůžou vyhodit samy,“ hlásil prvňák Patrik.

Úklid byl na rozvrhu místo pracovních činností a tělocviku. „Takže jsme nepřišli o žádnou výuku a ještě jsme pomohli přírodě,“ dodává Martina Pilařová. Některé děti jsou podle ní již zvyklé automaticky třídit odpad, u jiných je to horší.

Letos se do akce Ukliďme Česko zřejmě opět zapojí několik tisíc dobrovolníků. Loni jich bylo přes 31 tisíc, z toho více než polovina dětí. Seznam míst, kde se lidé a různé organizace připojují k akci, najdete na www.uklidmecesko.cz

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio