Stav ohrožení hlásí už jen obce na Blanici

29. červen 2009

Žádné oběti na životech a žádní pohřešovaní, tak zní nejdůležitější zpráva v souvislosti s povodní na jihu Čech. Na Blanici jsou stále třetí povodňové stupně. Otava v Písku kulminovala o půlnoci na 388 centimetrech a dosáhla třetího povodňového stupně. Nyní už je na dvojce a od půlnoci klesla o téměř deset centimetrů. Malše v Roudném nad Českými Budějovicemi je už na prvním povodňovém stupni .

Maximum, kterého Otava v Písku dosáhla, bylo zhruba čtyři metry pod úrovní, na jaké byla řeka při povodních v roce 2002. Místostarosta Vojtěch Bubník řekl, že povodňový štáb zasedal ještě v jedenáct hodin večer: "Chtěli jsme hlavně občany přesně informovat o situaci v Písku a odeslat zájemcům SMS. Předpokládáme, že nedojde k dalšímu zvýšení vodní hladiny. Od tří hodin ráno voda klesá a situace se zřejmě dostává do normálu."

Lipno stále vypouští 80 metrů krychlových vody za sekundu, což je ještě v mezích takzvaného bezpečného odtoku, kdy vypouštěná voda nedělá žádné škody. Vltava v Českém Krumlově je nad druhém povodňovém stupni a hladina se celou noc drží na stejné úrovni.

Poměrně klidnou noc mají už za sebou jihočeští hasiči. Vyjížděli jen k desítce zásahů v Písku, Prachaticích a Vodňanech. Jak Českému rozhlasu řekl operační důstojník hasičů, jednalo se většinou o čerpání vody.

Kvůli velké vodě muselo mnoho lidí opustit dočasně své domovy, řekl hejtman Jiří Zimola: "Celkem bylo o sobotní noci evakuováno 450 osob. Vesměs to ale byly preventivní evakuace, aby nedošlo k zatopení obydlí dříve, než lidé odejdou. Většina odešla ke svým příbuzným, známým a přátelům. Některým nabídla náhradní ubytování obec. Chci poděkovat všem starostů a složkám integrovaného záchranného systému za jejich práci."

Oblastní spolek Českého červeného kříže v Českých Budějovicích vyhlásil materiální sbírku na pomoc zaplaveným oblastem Jihočeského kraje. Chce shromáždit zejména úklidové a hygienické potřeby. Košťata, lopaty, vědra, rukavice, desinfekční prostředky mohou občané nosit do budovy Oblastního spolku ČČK, v Husově ulici číslo 20 v Českých Budějovicích.

Získaný materiál budou členové Humanitární jednotky ČČK operativně vozit do postižených oblastí.

autor: Ivan Mls
Spustit audio