Starostové usilují o zmírnění ochrany národního parku

30. září 2004

Starostové šesti šumavských obcí požadují zmírnění ochrany šumavského parku. Přísná ochrana podle nich způsobuje růst nezaměstnanosti v regionu. Starostové by rovněž uvítali snížení rozlohy parku více než o polovinu. Ekology návrh šokoval. Šumavské lesy by se po změně kategorie ochrany staly hospodářsky využívaným územím, na kterém se může kácet i stavět.

Starostové by chtěli, aby se park přesunul z druhé kategorie podle hodnocení Mezinárodního svazu pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) do nižší páté. Podle ekologů i vedení šumavského parku by změna znamenala zánik parku, protože pátá kategorie je chráněná krajinná oblast. "Můžeme tomu říkat park, ale fakticky to park není...," řekl MfD mluvčí parku Radovan Holub. Jiná občanská sdružení, například Přátelé Šumavy, obviňují starosty, že jim jde jen o těžbu dřeva.

Starostům Volar, Strážného, Horní Vltavice, Lenory, Nové Pece a Stožce podle regionální přílohy listu vadí především ztráta pracovních míst v lesnictví. Chtějí také znovu zasahovat proti kůrovci a žádají okamžité zastavení jednání o scelování a rozšiřování prvních zón parku. To je přitom nutné, aby park mohl nadále být zařazen v druhé kategorii ochrany. Představitelé obcí tvrdí, že nechtějí zrušit park, ale především vyřešit zaměstnanost. "Chceme jen, aby došlo k revizi zón. Nemusíme mít přece park na 68.000 hektarech, ale třeba jen na 30.000. Pokud to ale půjde dále jako dosud, všichni mladí utečou," řekl MfD starosta Volar Radek Mrkvička. Starostové, kteří se bouří proti novému vedení parku, mají podporu hejtmana Jana Zahradníka. "Přeřazení parku do páté kategorie neznamená zrušení parku, protože je to přeci kategorie národního parku," řekl hejtman s tím, že pro Jihočeský kraj je zachování parku nutností.

autoři: čro čb , MfD
Spustit audio