Starostové na Šumavě požadují kácení nemocných stromů

5. srpen 2005

Starostové šumavských obcí chtějí zastavit odumírání lesa kvůli kůrovci, kterého správa národního parku odmítá likvidovat. Napsali proto dopis premiérovi Jiřímu Paroubkovi (ČSSD), že se obávají usychání lesa v parku kvůli tomu, že se stromy napadené kůrovcem nekácí.

Starostové mají pocit, že šumavský park slouží jako laboratoř pro nejrůznější pokusy, jak pečovat o les. Chtějí, aby se znovu v parku kácely stromy napadené kůrovcem. "Když jdu dneska do lesa, je mně do pláče. Až na Prameny Vltavy je dnes uschlý les, a pokud to takto půjde dál, tak za chvíli máme celou Šumavu uschlou. A to nedopustíme, my z ní chceme mít zelenou střechu Evropy," řekl MfD starosta Horské Kvildy Eduard Hones. Dopis už podepsalo 11 starostů šumavských obcí, vůbec poprvé se tak spojily jak jihočeské, tak i západočeské obce. Starostové tvrdí, že pokud dokážou, že nezasahování člověka do přírodních procesů v lesích je špatný krok, budou požadovat odstoupení ministra životního prostředí, vedení správy národního parku i nastolení jasné a neměnné koncepce, jak o národní park pečovat, která se nezmění ani po výměně ministrů.

V posledních letech podle starostů kvůli nezasahování proti škůdcům v lesích uhynulo přes 1,5 tisíce hektarů lesa například na Březníku či Pramenech Vltavy. Plochy se rozšiřují a nedá se očekávat, že během několika let vyroste na těchto místě nový les, tak aby se přirozený stav vyrovnal. "Domáháme se toho, aby stát nepřipustil tak zásadní odklon od politiky přírody, na základě které byl v roce 1991 národní park vyhlášen. Chceme, aby byl dodržován zákon a prioritou byla ochrana přírody vedoucí ke zlepšování přírodního prostředí, tedy aby byl chráněn les před škůdci," cituje MfD z dopisu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio