Srubec je pod tlakem kvůli obchvatu. Obec se s občany neshodla ani na deváté variantě

28. duben 2017

Srubec na Českobudějovicku se už několik let snaží najít řešení pro stavbu nového obchvatu, který má být zároveň dálničním přivaděčem k dálnici D3. Obec představila občanům už devátou variantu projektu. Ani s tou ale část obyvatel nesouhlasí.

Tři hodiny trvala vyostřená debata mezi zastupiteli a občany Srubce. Nejnovější nákres obchvatu zkritizovalo několik desítek přítomných obyvatel už během prvních minut. „Já nebudu bydlet uzavřená mezi dvěma silnicemi. Uděláte nám tam totální peklo,“ argumentovala jedna z místních.

Proti se staví hlavně obyvatelé části Stará Pohůrka. Starousedlíci navrhují obchvat po Ledenické nebo nově vybodované Zanádražní komunikaci. Toto řešení ale devátá varianta nenabídla. „Plánují nám u domu udělat kruhový objezd, kde budou všechna auta zastavovat, rozjíždět se a vypouštět pětkrát víc škodlivin než dnes,“ připomíná jeden z obyvatel.

Kraj i Ředitelství silnic a dálnic na zastupitele Srubce tlačí, aby projekt konečně odhlasovali a mohlo se začít stavět. Starostka Lenka Malá podle svých slov hledá řešení už dva roky, tedy od chvíle, kdy nastoupila do úřadu. „Nedohodneme-li se tady my, občané Srubce, na tom, že s obchvatem souhlasíme, tak nebude připojení žádné a dojde k tomu, co prostě nechci ze všeho nejvíc, tedy že všechna auta budou jezdit po Ledenické ulici, což už je teď neúnosné,“ řekla.

V úterý 9. května obec uspořádá zasedání zastupitelstva, kde budou zastupitelé o deváté variantě hlasovat. Pokud projde, předloží schválený projekt kraji. Na něm bude, jak se s majiteli pozemků ležících v trase obchvatu dohodne.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio