Spor o výši nájmu za soukromé pozemky areálu Komora v Táboře zřejmě spěje do finále

14. květen 2014

V Táboře možná spěje do finále spor o odpočinkový areál Komora. Město tam před lety za 60 milionů korun vybudovalo na soukromých pozemcích sportoviště, jenže teď se nemůže dohodnout s majitelkou na nájmu, nebo odprodeji. V areálu se má navíc příští rok v lednu konat mistrovství světa v cyklokrosu. Účastníci sporu se proto obrátili na nezávislého arbitra. Objednali si odborný posudek soudního inženýrství z Brna, který stanovil žebříček cen pozemků, tak jak se vyvíjely v průběhu několika let.

„V roce 2007 je to například 5,50 korun, v roce 2010 je to 13,30 a v roce 2012 je to něco mezi 14 až 15 korunami,“ popisuje vývoj cen táborský starosta Jiří Fišer.

Ústav soudního inženýrství zároveň uvedl, jakou cenu měl pozemek předtím, než tam vznikl odpočinkový areál. Jeho hodnota byla sedm milionů korun.

Podle ústavu byla cena pozemku zhodnocena městskou potažmo evropskou investicí na současných 21 milionů korun. Situace je tak nepřehledná. Těžko se v ní orientují i samotní účastníci sporu.

„Teď záleží na tom, jak tato čísla budou interpretovat právníci obou stran a jak se jim podaří sestavit případnou nájemní smlouvu. Za sebe musím říct, že čísla jsou pro město velmi příznivá. Tak či tak se blížíme docela dobře té naší představě o výši nájemného,“ je přesvědčen starosta.

Druhá strana sporu, majitelka pozemků Jindřiška Jahnová, je zatím v komentářích zdrženlivá. Pouze její právní zástupce Vítězslav Dohnal pro Český rozhlas uvedl, že hledání společné dohody pravděpodobně ještě nějaký čas potrvá.

V posudku soudního inženýrství totiž podle advokáta Dohnala není jednoznačně řečeno, jaký má být nájem za pozemky v nové smlouvě, o které se právě jedná. Má se kvůli tomu na mimořádném jednání sejít i rada města.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio