Společnost Dagonart bude hledat pozemky pro novou točnu

6. říjen 2004

Českokrumlovská radnice se dohodla se společností Dagonart herce Jiřího Pomeje, že pro město zajistí pozemky pro výstavbu nové divadelní točny. Stará točna v zahradě českokrumlovského zámku musí rozhodnutím ministerstva kultury do konce roku 2006 zmizet. Město vybralo lokalitu v bývalém zahradnictví v těsném sousedství zahrady. Dagonart má pro radnici zajistit výkup pozemků, vypracovat studii proveditelnosti, scénografický návrh a ostatní náležitosti potřebné ke vzniku nové točny.

Smlouvu s Dagonartem schválilo ve čtvrtek českokrumlovské zastupitelstvo. "Příprava tohoto řešení by měla zaručit, že k přerušení krumlovské divadelní tradice v plenéru nedojde ani při případném vymístění točny ze zámecké zahrady, jež by znamenalo značnou ztrátu v oblasti kultury, cestovního ruchu i věhlasu Českého Krumlova," řekla ČTK mluvčí radnice Jana Zuziaková. Podle ní se ale přesto reprezentace Českého Krumlova snaží ještě přimět úřady, aby zachovaly hlediště v zahradě zámku i po roce 2006.

V zahradě českokrumlovského zámku hrají od roku 1947 soubory Jihočeského divadla. V roce 1958 se diváci poprvé svezli na improvizované točně. Její následnici zařadili američtí historici v polovině 60. let na osmé místo z 50 nejoriginálnějších divadelních projektů 20. století. V posledních letech tam každoročních 60 představení zhlédne až 35.000 diváků. Točna je v barokní zahradě, která je společně s Českým Krumlovem zapsána do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO bez této točny. Stát a UNESCO uzavřely mezinárodní smlouvu, která mimo jiné stanoví, že bez souhlasu UNESCO se v prostoru, který je v seznamu, nesmí dělat žádné podstatné změny. Točnu je proto třeba odstranit, řekl již dříve ministr kultury Pavel Dostál.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio