Spirálu nové turbíny ve vodní elektrárně Lipno zalilo 140 tun betonu

25. listopad 2016

Společnost ČEZ pokročila v modernizaci vodní elektrárny na Lipně. Spirálu turbíny ve čtvrtek zabetonovala tak, aby ji pevně ukotvila na dalších minimálně padesát let. Beton na místo putoval odpadním tunelem.

„Kdyby mrzlo, tak betonárky zavřou provoz a co potom. Takže počasí jsme si objednali a dneska to zrovna vyšlo. Tenhle týden je nad nulou, ale příští týden už má být mínus pět, a to už by byl problém,“ konstatoval před sestupem do podzemí vedoucí provozu lipenské elektrárny Bedřich Kučera.

„Stojíme na patře spirály. Beton se sem vozí zhruba tři a půl metru dlouhým tunelem z Vyššího Brodu, kde se v takzvaném kalhotovém kusu vždycky mixy otočí a nacouvají k pumpě, odkud je natažené čerpadlo s hadicemi o délce 72 metrů. Jdeme asi sedm metrů dolů a pak máme převýšení deset metrů nahoru na lití spirály,“ popsal Jiří Dvořák, majitel společnosti, která zajišťuje betonáž.

Operace je podle něj unikátní jak čerpáním, tak především přesunem hmoty. „V dnešní době jsou standardně čtyřnápravové mixy, které se už v kalhotovém kusu neotočí, takže musíme mít třínápravové, kterých už je málo. Odhadem 140 tun betonu bude nalito kolem spirály,“ dodal Jiří Dvořák.

Kvalitu betonu hlídala specialistka pro technicko-bezpečnostní dohled Mirka Rudolfová. „Zvláštní je tou konzistencí. Protože se dopravuje na dlouhou vzdálenost, je tam přísada pro zpomalení tuhnutí. Beton bude zrát asi 27 dní,“ řekla.

„Je potřeba, aby ten beton šel takzvaně v jednom tahu, to znamená, aby nedocházelo k sedání jednotlivých vrstev. Musí to být jednolitá hmota, která tu spirálu zalije,“ doplňuje mluvčí Skupiny ČEZ pro obnovitelné zdroje Martin Schreier.

Modernizace vodní elektrárny Lipno potrvá do jara příštího roku.

autor: Václav Malina
Spustit audio