Špenátový koláč s vejci. Ocení ho Pepek Námořník i všichni milovníci zdravé a originální kuchyně

Konzumace špenátu zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky a chrání zrak. Vitamíny skupiny B ve špenátu pomáhají vytvářet pohlavní hormony, zvyšují libido a dodávají energii.

Od doby, kdy špenát propagoval Pepek námořník, uběhlo hodně času. Přesto stále platí, že tato zelenina patří mezi přírodní stravu s nejvyšším množstvím živin a ochranných látek. Doporučujeme jeho zařazení do jídelníčku nejen v tradiční dušené podobě, ale také v syrovém stavu.

Ingredience
  • Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 80 g másla
  • 50 g měkkého tvarohu
  • sůl
  • pepř
  • máslo na formu
  • Náplň:
  • 200 g listového mraženého nebo čerstvého špenátu
  • 3 vařené brambory
  • 250 ml kysané smetany
  • 1 syrové vejce
  • 5 vařených vajec
  • sůl
  • pepř

Dostatek energie zajistí špenát v kombinaci s povzbuzujícím kořením jako je skořice, kajenský pepř nebo kari.

Špenát pochází z Persie. Ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Během první světové války se špenátová šťáva podávala francouzským vojákům smíchaná s červeným vínem na posílení krvetvorby a celkového stavu.

Lékař Steven Pratt špenát označuje za nejdůležitější superpotravinu spolu s divokým lososem a borůvkami, která je povinnou výbavou člověka starajícího se o své zdraví. Jeho konzumace snižuje riziko onemocnění srdce a cév, působí proti mnoha druhům rakoviny a chrání proti věkem podmíněné degeneraci.

Vařte ho krátce, dlouhá tepelná úprava ničí obsah vzácných látek. Mladé lístky baby špenátu konzumujte syrové v zeleninových salátech nebo zkuste například netradiční spojení s jahodami.

Postup:
Mouku prosijeme do mísy, přidáme jedno vejce, na kousky nakrájené změklé máslo, tvaroh a sůl. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočinout.
Špenát nakrájíme na menší kousky. Vařené brambory nastrouháme, smícháme se špenátem, kysanou smetanou a spojíme vejcem. Dochutíme solí a pepřem. (Pokud by se nám směs zdála příliš řídká, můžeme přidat ještě jedno vejce).
Formu na koláč vymažeme máslem. Ze dvou třetin těsta vyválíme plát a vyložíme jím formu tak, aby okraj těsta převyšoval formu alespoň o jeden centimetr. Těsto ve formě naplníme špenátovou směsí a poklademe ji nakrájenými vařenými vejci.
Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Ze zbytku těsta rozválíme plát, položíme ho na náplň a koláč uzavřeme. Povrch těsta propícháme vidličkou a potřeme vejcem. Vložíme ho do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 45 minut.

Špenát dodá tělu i značnou dávku vitaminu C (pro zrak, činnost srdce, duševní svěžest, proti paradentóze) a také draslíku, mědi, železa, hořčíku, manganu, vlákniny. Hořčík podporuje činnost svalů a posiluje srdce, podílí se na více než 700 funkcích v těle.

A tím výčet účinných látek zdaleka nekončí. Špenát ještě mimo jiné obsahuje antioxidanty a mnoho chlorofylu. Chlorofyl má protinádorové účinky. Studie prokázaly přímou souvislost mezi konzumací špenátu a sníženým rizikem téměř všech druhů rakoviny.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.