Toskánské kuře. Maso nakrájené na tenké nudličky podávejte se skvělou omáčkou a s těstovinami

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si toskánské kuře. Kuře - to je klasika.

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. 

Ingredience
  • dvoje kuřecí prsa
  • dva stroužky česneku
  • máslo
  • olivový olej
  • 50 g sušených rajčat
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g parmezánu
  • listový špenát
  • sůl
  • mletý černý pepř

Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Postup:
Kuřecí prsa pokrájíme na nudličky, sušená rajčata na plátky, parmezán nastrouháme a česnek prolisujeme.
Na pánvi rozehřejeme olej, máslo, přidáme maso, sůl, pepř a maso orestujeme dozlatova.
Pak k masu přidáme sušená rajčata, česnek, vše jen krátce orestujeme, pak přilijeme vývar a smetanu.
Pánev zakryjeme a vše vaříme na mírném ohni asi deset minut.
Nakonec do omáčky přisypeme parmezán a listy špenátu.
Nakonec omáčku, která zhoustne, osolíme a opepříme.
Podáváme s těstovinami.

Kvašení patří k velmi levnému způsobu konzervace i přesto, že keramický zelák je poměrně drahý. Další výhodou je, že se kvašení děje bez různých přísad, bez cukru a chemických prostředků. Právě proto je kvašené zelí levné a zdravé.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka