Sousedská slavnost oživila okolí Jihočeského divadla, herci obsluhovali v kavárně

5. červen 2017

Českobudějovické ulice Dr. Stejskala, Široká a také Zlatý most byly dějištěm přehlídky Posousedsku 2017. Na nábřeží hrály soubory ze středních škol, v kavárně Jihočeského divadla obsluhovali tamní herci. Nechyběla taneční představení, módní přehlídky nebo worskhopy pro rodiče s dětmi.

Slavnost zahájilo divadelní představení Rapunzel - Na vlásku v podání žáků Česko-anglického gymnázia, které se odehrálo ve dvoře Muzea cestopisné literatury. Okolí Jihočeského divadla pak nabídlo celou řadu akcí pro návštěvníky všech věkových kategorií.

Kromě nejrůznějších vystoupení čekalo návštěvníky veliké překvapení. Uvnitř kavárny Jihočeského divadla obsluhovali herci Pavel Oubram a Teresa Branna. Oba si tuto práci vyzkoušeli vůbec poprvé.
„Já žádnou zkušenost nemám, je to pro mě absolutní novinka a zatím mě to docela baví,“ řekl Pavel Oubram. „Já také nemám žádné zkušenosti, dělala jsem leccos, ale pingla ještě ne. Myslím ale, že této úlohy jsme se zhostili se ctí a že nám to docela jde,“ dodala Teresa Branna.

Kromě divadelních představení, hudebních vystoupení a atrakcí pro děti byly na programu také komentované prohlídky. Tu v budově Jihočeského divadla vedl jeho ředitel Lukáš Průdek. Zájemce zavedl do běžně nepřístupných míst, lidé poznali také historii divadelní budovy. Málokdo například ví, že v minulosti se na stejném místě nacházel pivovar.

Dalším průvodcem po veřejných stavbách v jihočeské metropoli byl architekt Miroslav Vodák. „Ta prohlídka je vlastně formou procházky, kdy se zaměřujeme na veřejné prostory před veřejnými stavbami, před kulturními stavbami, které v podstatě reprezentují nějakou kulturní úroveň,“ vysvětlil.

Procházka začala před Jihočeským divadlem, pokračovala k Jihočeské vědecké knihovně, Slavii, Jihočeskému muzeu a domu kultury Metropol. „Vlastně si ukážeme, jak tento prostor vypadá, jak se k němu chováme a co by se mohlo zlepšit. Já si myslím, že v současnosti ten prostor není v moc dobrém stavu a 25 let po revoluci by si zasloužil mnohem lepší péči,“ komentoval Miroslav Vodák.

Ve stanu u Zlatého mostu si návštěvníci také mohli vyzkoušet divadelní kostýmy, na nábřeží byla půjčovna loděk pro projížďky po Malši. Celá slavnost vyvrcholila večerním koncertem kapely Naked Professors.

Slavnost Posousedsku 2017 nabídla kulturní program pod širým nebem před Jihočeským divadlem a v blízkém okolí

Atmosféru Sousedské slavnosti si můžete připomenout v kulturním magazínu Kavárna. Dále vám prozradíme, jak se do filmu Zahradnictví: Rodinný přítel promítly jižní Čechy a vezmeme vás na výstavu válečných plakátů a za Davidem Vávrou, který přednášel o architektuře.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: mvo
Spustit audio