Soud vynesl rozsudek nad viníky pádu sila, pod kterým zahynuli dva muži

11. prosinec 2012

Tři viníci a tři tresty – tak dnes dopadlo hlavní líčení případu pádu sila na hnůj v Omlenici na Českokrumlovsku.

V roce 2008 se tam zřítila věž s obsahem více než 600 tun dusíkatého hnojiva. Zabila dva muže, kteří pod ní zdili záchytnou nádrž. Další dva dělníci byli vážně zraněni a přiotráveni. Mají trvalé následky.

K tragické nehodě došlo na základě souběhu několika zanedbaných povinností. Bohumil Dolák nechal opravit dvě věže bez projektové dokumentace, statických výpočtů a bez technologického postupu. Na opravu použili plechy, které vykazovaly dvacet procent koroze.

Jaroslav Lenhart, realizační manažer rekonstrukce věží, nezajistil zátěžové zkoušky před zahájením provozu. Vadim Masopust, manažer společnosti ZZN Pelhřimov, která sila vlastní, vše převzal, aniž by se ujistil, že je stavba bezpečná. Dokonce pod ní pustil dělníky jiné firmy, když do věže plnili hnojivo.

právě u Doláka změnil soud verdikt na tři roky vězení. Další tresty a odůvodnění sdělil mluvčí českokrumlovského soudu Jan Montag:

Ani jeden z obžalovaných se k soudu včera nedostavil. Zastupovali je právníci, kteří také nechtěli nic vysvětlovat. „Za situace, kdy klient nebyl přítomen hlavnímu líčení, se nebudeme k věci vyjadřovat a počkáme na písemné vyhotovení rozsudku,“ uvedla právní zástupkyně Jaroslava Lenharta Eva Zajíčková.

To znamená, že případné odvolání ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích budou řešit až později. Závěr případu je tedy zatím v nedohlednu, snad příští rok.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio