Sociální biofarma Sady svatého Prokopa získala ocenění světové sítě zaměřené na produkci potravin. V programu uspěla díky zaměstnávání sociálně znevýhodněných lidí

9. prosinec 2020 07:00

Za produkci kvalitních potravin propojenou s podporou znevýhodněných lidí získala sociální biofarma Sady svatého Prokopa v Temelíně na Českobudějovicku cenu Future of Food. Program vyhlásila jedna z největších světových sítí zaměřených na budování podnikatelských komunit Impact Hub. Ta se zaměřuje na inovativní a udržitelnou produkci potravin.

Dvaašedesátiletá Josefína Zemanová pracuje v Sadech svatého Prokopa už tři roky. Práce si velice váží, protože před tím ji sehnat nemohla.

„Byla jsem na úřadu práce a nemohla jsem najít žádnou práci. Se sluchovou vadou se nikam nedostanu,“ okomentovala Josefína Zemanová.

Sociálně znevýhodněných lidí nebo lidí s jiným hendikepem zaměstnává Sociální biofarma Sady svatého Prokopa celkem šestnáct. V této zpracovně ovoce pracují převážně přes zimu. Na jaře a v létě jsou hlavně na poli a v sadech.

Sociální biofarma Sady svatého Prokopa v Temelíně na Českobudějovicku získala ocenění světové sítě zaměřené na produkci potravin

„Jelikož tady pěstujeme jablka, hrušky, švestky a jahody a je to práce venku, ty lidi to nějakým způsobem nabíjí a dává jim to energii do života a je to pro ně také terapie,“ potvrzuje agronom Pavel Sucháček.

Vítězství v tomto programu znamenalo pro biofarmu nejenom ocenění, ale také jakýsi nový start. Doplňuje psychosociální pracovník Sadů svatého Prokopa Václav Běťák:

„Díky tomuto programu jsme se zkontaktovali s hromadou zajímavých lidí ať už udržitelné produkce potravin nebo výrobců a nebo lidí, kterým není lhostejné, jak česká krajina vypadá a to, jakým směrem se ubírá. A hlavně jsme zlepšili propagaci a organizaci obchodu.“

Biofarma získala díky vítězství sto tisíc korun, ty použije na rozšíření jahodového pole.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si můžete poslechnout online, nebo si ji stáhněte do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio