Sobotní Noční linka: Když chybí peníze

8. červen 2019

V jaké životní situaci jste měli rodinný rozpočet víc než napjatý? Co jste dělali, když jste potřebovali finance a neměli jste kam sáhnout? Zkusili jste tzv. rychlou půjčku?

Jak se pak taková minutová půjčka splácí? Kolik jste přeplatili a jak dlouho to trvalo? Na čem šetříte, když se peněz nedostává? Co si myslíte o oddlužení, při kterém se za přesně daných podmínek peněžní závazek zkrátí? Zachraňuje lidi v nouzi nebo je to nespravedlivé vůči těm, kteří měsíc co měsíc svůj dluh splácí?

Lichváři objevili další způsob, jak obejít zákon a vydělat přitom na lidech ve finanční nouzi. Našli si kličku v loňském zákoně o spotřebitelských úvěrech. Ten měl omezit praktiky nepoctivých úvěrových firem.

Upozornil na to i server irozhlas.cz, který zveřejnil příběh pana Josefa. Ten si při žádosti o rychlý spotřebitelský úvěr založil na radu lichvářů IČO, živnostenský list, a získal tak bez prodlev půjčku přes tři sta tisíc korun. Ač pan Josef nepodnikal, ani podnikání v plánu neměl.

Půjčky jsou často od nekalých firem často předražené a navíc se na ně v případě, že jsou vedené na podnikatele, nevztahuje zákon o spotřebiteli. Ten chrání spotřebitele při nesplácení půjčky před vysokými pokutami. Takových případů podle finančních poraden přibývá. ​

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.