Sobotní Noční linka: Jak hospodaříte s jídlem?

6. duben 2019

Vyhodíte prošlé jídlo, nebo ho sníte, i když už má trvanlivost dávno za zenitem? Vykrajujete nahnilá jablka? Kupujete jídlo podle letákových akcí? Stihnete to pak všechno sníst?

Vaříte podle toho, co máte doma, nebo nakupujete podle naplánovaného jídelníčku? Máte ve špajzu džemy ještě z 80. let, nebo takové „poklady“ průběžně házíte do koše? Nakupujete do zásoby, máte plnou komoru i mrazák? Chodíte si každý den pro to, co rovnou sníte?

Víte, že do kontejnerů se pro potraviny noří i ti, kteří na ně mají peníze? Jde o takzvaný dumpster diving, jímž lidé bojují proti plýtvání jídlem. Co si o tom myslíte?

Jednadvacáté století přineslo lepší životní úroveň mnoha Čechům. Nemusíme stát frontu na potraviny ani jiné zboží, k dostání je exotické ovoce z druhé strany zeměkoule a mnohdy člověk ani neví, jakou housku si z mnoha druhů vybrat.

Jenže, ruku na srdce, často to pak ani nestihneme sníst a jídlo vyhazujeme. Určitě častěji, než tomu bylo před třiceti, čtyřiceti lety.

Marta|Dobrý večer, ohledně pečiva: nenačnu čerstvý chléb, dokud starý nespotřebuji.Kupuji půl chleba, rozdělím na čtvrtky a jednu dám do mražáku a druhou začínám krájet od patky. Přebytky zamražuji.Přednostně konzumuji potraviny, které už jsou na hranici záruky nebo spotřeby. V létě zpracovávám přebytky zeleniny a ovoce formou džemů ,kompotů, sirupů, čalamád apod. Dobrou noc.
731xxx507|PROC BYCH SI NEUDELALA VLASTNI DZEM KDYZ MAM SVE OVOCE A MAM TO LEVNEJSI NEZ V OBCHODE DELAM SI I SVOJE TESTOVINY VARIM TAK ABY NEZUSTAVALY ZBYTKY
Milena|Dobrý večer.Myslím že hodně šetřím nemám sklep ani špajz takže žádná poklady Chleba a skořápky suším pro sousedku.a když dělám fleky tak mě stačí 1/2 mouky a 3 vajíčka a nekupu je za 85 Kč. Bydlíme ve čtvrti kde žíjí většinou mladí lidé tak vidím krabice od pic jsou plné popelnice.Dobrou noc všem
720xxx090|Marta 72,ze se plytvá jidlem to jest pravda!
autor: Romana Lehmannová