Soběslav chce převést odsvěcený kostel sv. Marka do svého vlastnictví

17. duben 2013

Kostel sv. Marka v Soběslavi pravděpodobně změní vlastníka. Památka z roku 1650 je v držení římskokatolické církve, ta ji ale k liturgickým účelům už léta nevyužívá. Kostel má v pronájmu místní radnice, která nyní církev požádala o bezúplatný převod do majetku města.

Kostel sv. Marka v Soběslavi je odsvěcený a od poloviny devadesátých let je využíván k různým kulturním účelům. „V kostele, který provozuje město, se konají hlavně svatební obřady,“ říká starosta města Jindřich Bláha.

„V letních měsících je tam výstavní sezona, kterou organizuje kulturní dům města Soběslav. Je tam také poměrně hodně koncertů a dalších společenských akcí, které kromě města pořádají i zájmové příspěvkové organizace. Takže je to hodně využíváno, a proto si myslíme, že by kostel měl být ve vlastnictví města,“ dodává.

Kostel svatého Marka byl založen roku 1650 soběslavským primátorem Zachariášem Markem Markovským. Na jihu k němu přilehá barokní kaple s kopulí zdobená freskou představující svatou trojici. Na severní straně kostela je kamenná kazatelna s pětilistou růží z roku 1660.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio