Sníh na jihu Čech opět komplikoval dopravu

9. březen 2006

Na jihu Čech připadlo v noci až 15 centimetrů sněhu, většina silnic je sjízdná, ale je třeba jezdit velmi opatrně. Sněžení postupně přechází v déšť či mrholení a cesty mohou namrzat. Ve vyšších polohách jsou na silnicích sněhové jazyky, v některých úsecích jízdu komplikují zledovatělé koleje.

Policisté uzavřeli silnici mezi Jarošovem a Novou Olešnou na Jindřichohradecku kvůli nehodě kamionu. Objížďka vede z Jindřichova Hradce přes Kunžak do Strmilova. "Od rána máme hlášeno asi 13 dopravních nehod, jsou to spíš drobnější kolize," řekl ČTK operační důstojník jihočeské policie.

Několikacentimetrová vrstva rozbředlého sněhu s vyjetými kolejemi místy zůstává i na hlavních tazích na Písecku. "V noci jsme nasadili veškerou techniku, 25 traktorů a 25 aut. Všechny cesty jsou sjízdné, sněžení se ráno změnilo v mrholení. Kamiony nikde neuvízly, na silnici I/39 jim ale doporučujeme sněhové řetězy," řekl dnes ČTK dispečer prachatických silničářů Jaroslav Petrášek.

Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré, leží na nich rozbředlý sní h. Silnici mezi Stráží nad Nežárkou a Mlákou na Jindřichohradecku ráno zablokovala nehoda kamionu, uvedl Český rozhlas. V Českém Krumlově trvá objížďka na hlavním tahu ve směru od Českých Budějovic, silnice je zavřená kvůli riziku pádu kamenů ze skály.

Na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem, hlavně v e vyšších polohách a lesních úsecích mohou být některé úseky namrzlé. Teploty v kraji se dnes ráno pohybovaly od minus čtyř do plus jednoho stupně Celsia. Je většinou zataženo, místy sněží, prší nebo mrholí, což snižuje viditelnost. Meteorologové hlásí postupné oteplení.

autor: čro čb
Spustit audio