Slaník na Strakonicku bude zřejmě brát vodu z Římova

14. srpen 2009

Ve Slaníku na Strakonicku řeší, odkud brát pitnou vodu. Právě tuto otázku včera projednávali zastupitelé. V nevelké obci si už několik let musí lidé chodit pro vodu do přistavené cisterny. Z kohoutků jim totiž teče jen užitková voda, místní zdroj má příliš dusičnanů.

Kvůli vodě se dokonce rozpadlo minulé zastupitelstvo. A tak dilema, zda se napojit na jihočeskou vodárenskou soustavu a brát vodu z Římova nebo pokusit se nějak upravit místní zdroj s mlhavou nadějí, že by to obsah dusičnanů snížilo, zdědili noví zastupitelé.

Starosta Slaníku Josef Bátovský prozradil, že zřejmě zvítězí varianta Římov: "Po bouřlivé diskuzi se zastupitelstvo domluvilo na uspořádání ankety mezi občany. Ti se tak sami vyjádří, ke které variantě se přiklánějí, ale 80 procent občanů chce Římov. Jednání se zúčastnilo asi 40 občanů. Na příštím zasedání už chceme jasně rozhodnout."

Dálkový vodovodní řad, který vodou z Římova zásobuje Strakonicko, vede jen několik stovek metrů od obce. Podle ředitele Jihočeského vodárenského svazu Antonína Prince je tak problém Slaníku s pitnou vodou řešitelný. Podle něj je základní podmínkou, že sama obec bude mít o napojení zájem. Vodárenský svaz totiž už v roce 2005 s tehdejšími představiteli obce o připojení na vodu z Římova jednal, ale ze záměru tehdy nakonec sešlo.

autor: Ivan Mls
Spustit audio