Skoro mrazivé teploty a práce i ve výškách. Úklid na zámku dá zabrat

2. únor 2018

Zatímco většina z nás dělá velký úklid před Vánoci nebo na jaře, na zámku Hluboká se smýčí v zimních měsících. A není to žádný med. Uklízečky se musí vybavit pořádně teplým oblečením, protože teploty se v komnatách pohybují okolo nuly.

„Teď vezmu leštěnku na podlahy, nanesu ji na hadr a vmasíruji do podlahy,“ popisuje v ranním pokoji zámku Hluboká pracovnice správy Lucie Janečková.

Teploměr ukazuje po ránu v komnatách jen něco málo přes tři stupně. „Mám čepici, termoprádlo, oteplovačky,“ prozrazuje Lucie Janečková.

Při zámeckém úklidu důkladně procvičí tělo a leze i na lešení. Také ve výškách je totiž nutné utřít prach. „Je to tady krásná práce, ale dá zabrat,“ dodává.

Zámecký úklid má podle depozitářky Ivany Troupové svá přesná pravidla. „V celém objektu máme monitorovací systém, který nám měří hodnoty teploty a vlhkosti, abychom mohli sledovat prostředí, kde se nachází sbírkové předměty,“ připomíná.

Jednou ročně musí projít generální údržbou nejen sbírkové předměty, ale i samotný interiér zámku. „Hlavně se utírá prach, protože když je zvýšená vlhkost, tak v prachu se vytváří podhoubí pro plísně,“ vysvětluje Ivana Troupová.

Úklid trasy A musí být hotový do 20. března, potom přijdou na řadu další trasy.

Spustit audio