Školy těžko shání IT odborníky, kteří by se postarali o počítačovou síť

1. červen 2017

Sehnat někoho, kdo se postará o školní počítače a celou síť, je pro některé střední školy těžko řešitelný úkol. Odborníků je málo a přeplácí je často soukromé firmy. Situaci chce ministerstvo školství vyřešit alespoň částečným navýšením platů.

Ředitelka Obchodní akademie v Českých Budějovicích Lenka Kubátová může s ohledem na tabulkové platy nabídnout čerstvému absolventovi, který by chtěl dělat správce sítě, hrubý plat 18 a půl tisíce korun. To je méně, než kolik dostane začínající učitel.

„Takže ten správce sítě by měl o více než čtyři tisíce korun méně než učitel. Přitom na trhu práce je běžně správce sítě osoba finančně váženější, lépe placená než ten pedagog,“ připomíná.

Nedostatek správců sítě a dalších takzvaně nepedagogických pracovníků zjistilo v celoplošném průzkumu ministerstvo školství začátkem letošního roku. A začíná připravovat změnu. „Plánujeme zohlednit v normativech, které připadají na nepedagogické pracovníky, lepší platové ohodnocení,“ dodává mluvčí ministerstva Klára Bílá.

Jak potvrzuje prorektorka pedagogické fakulty pro vzdělání Helena Binterová, její studenti dostávají pracovní nabídky už během studia. „Hlavně absolventi oboru informatika jsou velkými adepty na to, aby je přetáhl soukromý sektor,“ říká.

O počítačovou síť na obchodní akademii se stará učitel matematiky Jiří Novák. Školní síť podle něj odpovídá svou velikostí středně velké firmě. „Máme tady v síti zapojeno přes 200 počítačů a k tomu jsou samozřejmě potřeba příslušné ovládací prvky a také patřičný hardware, co se týče serveru, popřípadě jakéhosi serverového řešení,“ popisuje.

Správce sítě má kromě běžného chodu počítačů na starosti i správu a aktualizaci softwaru. „Toho softwaru, který třeba my tady konkrétně ve škole používáme, je velká škála. Nejedná se jen o běžné kancelářské programy, ale máme tady účetní softwary, používáme různé grafické programy a další,“ doplňuje Jiří Novák.

Některé školy řeší chod počítačové sítě i tak, že si najmou správce sítě externě. Pak ale nemají zaručeno, že bude po ruce vždycky, když bude potřeba.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio