Školky v mnoha obcích mají málo míst a musí odmítat mladší děti. Někde problém řeší dětskou skupinou

10. květen 2023 11:17

V mnoha městech na jihu Čech je málo míst v mateřských školách. Stejný problém řeší také menší obce. Ne všechny seženou peníze na výstavbu nové školky, nebo rozšíření té stávající.

Václav Lhota přijel s manželkou Janou přihlásit dvouletého syna do cehnické školky z nedalekých Kuřiman. „Jsme spádoví a dva starší bráškové už sem chodili. Máme pozitivní zkušenost a chtěli bychom, aby sem chodil i Ondrášek,“ říká Jana Lhotová.

V současnosti je kapacita mateřské školy v Cehnicích na Strakonicku stoprocentně naplněná. K novému školnímu roku by se mělo uvolnit dvacet míst. Lhotovi doufají, že jejich Ondra obsadí jedno z nich. Mají ale i záložní plán. „Kdyby se nedostal do Cehnic, přemýšleli bychom o jiné školce, možná někde poblíž Strakonic, kde pracujeme. Je ale otázkou, jestli při jeho věku dvou let možnost vůbec bude,“ dodává Václav Lhota.

Hned první hodinu zápisu přijala školka deset žádostí o umístění dětí. Ředitelku Zuzanu Drančákovou to nepřekvapilo. „Předpokládám, že se kapacita naplní, protože v obci se rýsuje dvanáct nových rodinných domů a víme, že noví obyvatelé jsou i ve spádových obcích,“ komentuje. Cehnická školka před dvěma lety navýšila kapacitu z 48 na 72 míst. Díky tomu zatím stačí uspokojit všechny žádosti o přijetí dětí.

Čtěte také

Mnoho jihočeských obcí se ale s nedostatkem míst v mateřských školách potýká už několik let. „Ty, které už mají nějaké školské zařízení, se snaží rozšiřovat kapacity, ale to tempo je nedostačující tomu, jak se rozvíjí náš venkov,“ uvádí jihočeská manažerka Sdružení místních samospráv Milada Troblová.

Například školky v Plavu, Pištíně nebo Chelčicích podle ní kvůli plné kapacitě odmítají děti z okolních obcí. „Prioritně se musí brát předškoláci, a tudíž jsou odmítány děti dvouleté,“ doplňuje.

Ne všechny obce mají peníze na výstavbu nové mateřské školy, nebo rozšíření kapacity té současné. Podle Milady Troblové jsou dočasným řešením dětské skupiny. „Takhle situaci řešili například v Libějovicích, kde školka nebyla, v současnosti to řeší Zliv, která by chtěla přijímat i dvouleté a tříleté děti, a připravuje se takový projekt v Nišovicích u Volyně,“ vyjmenovává.

Obce volí tuto alternativu i proto, že můžou od ministerstva práce a sociálních věcí získat na zřízení dětské skupiny dotaci.

Spustit audio

Související