Sklářská škola v Chlumu končí

18. červen 2004

Naposledy se ve čtvrtek v Integrované střední škole sklářské v Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku konaly závěrečné učňovské zkoušky. Provoz místních skláren byl zrušen a škola se musí přestěhovat. Společnost Crystalex v Chlumu u Třeboně ukončila výrobu a od konce loňského roku přišlo v souvislosti s uzavřením skláren o práci zhruba 500 lidí. Uvedly to na svých stránkách jihočeské Deníky Bohemia.

Od září bude škola sloučena se zemědělským učilištěm v Třeboni. Ironií osudu uplyne v té době přesně 50 let od vzniku Závodního učiliště sklářského, připomíná list. Žáků se prý konec sklářské výroby v Chlumu u Třeboně příliš nedotkne. Letošní absolventi, mezi něž patří 29 maturantů a 13 učňů, se buď hlásí na vyšší školy nebo nastoupí do provozů v jiných částech republiky. A vzdělávání dětí z nižších ročníků bude pokračovat jinde. "Do konce školního roku se nic zásadního měnit nebude, i když postupně začínáme vyklízet a zároveň připravovat na stěhování některé odborné učebny," uvedla zástupkyně ředitelky školy Lenka Mlsnová. Smutnou skutečnost, že letošní maturity a závěrečné zkoušky jsou v prostorech školy historicky poslední, si zřejmě uvědomují pouze učitelé.

Sklárny Český křišťál, které vyráběly olovnatý křišťál a kalíškovinu, zaměstnávaly asi 500 lidí. Polovina z nich odešla už loni v prosinci. Poté, co zkrachovala jednání se zájemcem o koupi závodu, přišel o práci i zbytek zaměstnanců. Linku na strojní výrobu skla Crystalex z Chlumu u Třeboně přestěhoval do Nového Boru na Českolipsku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio