Singapurský prezident Tony Yama navštívil jižní Čechy

27. květen 2017

Český Krumlov hostil singapurského prezidenta Tony Yamu. Ten je na státní návštěvě v České republice už od středy. Na jihu Čech ho zajímaly památky i průmysl.

Singapurský prezident Tony Yama přijel do Českého Krumlova s osmadvacetičlennou delegací krátce před polednem. Před radnicí na něj čekal starosta Dalibor Carda. „Je to pro nás slavnostní okamžik jako vždycky, když přijímáme vzácné návštěvy. Tradičním místem k návštěvě prezidentů je náš zámek a prohlídka těch nejkrásnějších prostor na zámku, tedy maškarního sálu a barokního divadla. Jsem rád, že tam pro vzácnou návštěvnu připravili i krátké vystoupení přímo na prknech barokního divadla,“ řekl.

Příjezdu singapurského prezidenta přihlížela asi stovka turistů. Většina z nich byli Asiaté. Podle českokrumlovské zastupitelky Jitky Zikmundové bývají mezi návštěvníky Českého Krumlova také lidé ze Singapuru. „Já jsem přesvědčená, že tu máme turisty ze Singapuru, a doufám, že i v singapurských médiích se dozvědí, že tu byl jejich pan prezident, a budeme moci singapurské hosty přivítat i v budoucnosti a čím dál více,“ komentovala.

Po ukončení návštěvy Českého Krumlova odjel singapurský prezident Tony Yama se svým doprovodem do jihočeského Písku. Tam totiž sídlí singapurská společnost Interplex. „Zaměstnává přes 500 osob a v současné době ještě asi sto agenturních zaměstnanců,“ vysvětlil písecký místostarosta Josef Knot.

Tony Yama ukončí návštěvu České republiky 27. května.

Spustit audio