Silvie Hovorková Kukrálová vás může inspirovat k životní změně

31. březen 2021

Poslechněte si, jak se od práce grafičky dostala k bylinkám. A Blanka Příhodová z Písku se s námi podělí o své malé i velké radosti. 

„Vystudovala jsem uměleckou školu, pracoval jako grafička, ale nakonec si mě přitáhly bylinky," prozrazuje v seriálu Jedna z nás Silvie Hovorková Kukrálová, která provozuje v Českých Budějovicích Bylinky Naturius. 

Tvrdí, že když před léty obchod otevírala, chodívali za ní především starší lidé. Dnes naopak mají o přírodní cestu k nápravě nejrůznějších zdravotních problémů stále častěji mladí lidé. Kdysi sama poznávala léčivé byliny pod dozorem babičky, ale postupně objevila, že to je právě její životní cesta. Do jejich tajů postupně zasvěcuje i svou dceru a dokonce ji naučila, jak pohladit kopřivu, aby nepálila.

I to vysvětluje v Dámské jízdě, takže vyzkoušet si její radu můžete i vy. 

Blanka Příhodová z Písku dělá radost recyklací

Projevů dělání radosti sobě i druhým je mnoho způsobů. Pro mne je potěšením, pokud mohu vzbudit radost i pouhým vlídným rozhovorem s úplně neznámým člověkem, pohlazením, úsměvem." napsala do ankety Dámské jízdy paní Blanka Příhodová z Písku. Potvrdila, že samam má radost, když se jípodaří vytvořit vlastníma rukama něco, co po předání způsobí velkou, ale i malou radost.

Ta malá mne nemrzí. Je to většinou způsobeno tím, že od obdarovaných slyším: kam to dám, já už nemám místo, další lapač prachu," dodává.

Vznik její  tvořivé činnosti je totiž recyklace zdánlivého odpadu.

Jednou z odpadních věcí asi pro většinu lidí jsou kosti z ryb, staré kožené rukavice, papíry ze skartovačky, různé přírodniny, kamínky, mušle, škeble, nefunkční korálky, knoflíky, které někdy doplní odlitky z různých hmot. Už i sousedé, když chtějí něco vyhodit, se ptají, zda by se jí to nehodilo.

Kolikrát už musím i já také říci, že to nemám kam dávat. Zatím mi rozum občas zavelí: Blanko dost! V této fázi přijdu na úplně jiný druh tvoření. Udělám si radost  malováním. V současné době roznáším malované kamínky, po městě, do přírody a doufám, že jimi udělám zase někomu malou a možná i velkou radost," přiznává paní Blanka. Ukázky jejího tvoření najdete ve fotografické příloze.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Mirka Nezvalová
Spustit audio