Silva Nortica se zaměří infrastrukturu

6. květen 2004

Pro rozvoj sousedících regionů Česka a Rakouska je nezbytné odstranit byrokratické průtahy, které již dlouho brání plánovanému otevření devíti turistických hraničních přechodů, a dále zlepšovat dopravní infrastruktury. Shodli se na tom účastníci dnešního generálního shromáždění Euroregionu Silva Nortica (ERSN), který zahrnuje čtyři jihočeské okresy a oblast Waldviertel v Dolních Rakousech.

Velice potřebné je podle nich obnovení železničního spojení Slavonice - Fratres a urychlené dokončení elektrifikace tratí České Budějovice - České Velenice (Gmünd) a České Velenice - Veselí nad Lužnicí. Další požadavky se týkají zavedení rychlíkového spojení České Budějovice - České Velenice - Gmünd - Vídeň a urychleného zlepšení silničního spojení St. Pölten - České Budějovice (přes Nové Hrady). Představitelé euroregionu proto budou vyvíjet tlak na centrální orgány obou zemí. "Nebudou to petice nebo prosby o něco. Zlepšení přeshraniční infrastruktury je v zájmu občanů obou regionů," řekl předseda rakouské části ERSN Adolf Kastner. Jeho český protějšek, starosta Nových Hradů na Českobudějovicku František Štangl, je stejného názoru. "Požadavek na otevření turistických hraničních přechodů doprovázela kladná stanoviska z obou stran hranice, nebyl ani v rozporu s ochranou přírody," připomněl. Generální shromáždění Euroregionu Silva Nortica dnes schválilo pracovní program na léta 2004 až 2006. Ten mimo jiné počítá i s dalším rozšířením projektu "Vítáme Vás, sousedé! (Willkommen Nachbar)". Jeho cílem je dosáhnout, aby se návštěvníci u svých sousedů cítili jako doma. Podporu evropského fondu Phare získalo vydání propagačního materiálu Výletní cíle, který by měl být k dispozici před zahájením hlavní turistické sezony. Budou v něm mapky a v češtině a němčině všechny nezbytné informace o 35 cílech výletů na každé straně hranice.

Euregion Silva Nortica (Severní les) má svůj latinský název již z dob Římské říše, jejíž geografové tímto názvem označili hluboké hvozdy na sever od Dunaje na horách a pahorcích dnešního česko-rakouského pohraničí. Region vznikl v květnu 2002 v Hospodářském parku České Velenice/Gmünd. Na jeho území o rozloze 10.639 kilometrů čtverečních žije zhruba 670.000 lidí. O ERSN se zájemci mohou více dozvědět i na jeho webových stránkách www.ersn.org.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio