Silon Planá vyplatí dividendy

16. červenec 2003

Z loňského čistého zisku a.s. Silon Planá nad Lužnicí, který dosáhl 23,62 milionu korun, společnost rozdělí více než 19 milionů korun na dividendách. Podle předsedy představenstva Jaroslava Lavičky se dividendy budou vyplácet vůbec poprvé.

Akcionáři tak po zdanění získají na jednu akcii 21 korun. Silon se loni vrátil do zisku, když v roce 2001 vykázal ztrátu 47 milionů korun.

Společnost, která je jediným výrobcem polyesterových stříží v zemi, měla loni tržby přes 2,06 miliardy korun. Proti předchozímu roku se snížily asi o 170 milionů korun. "V objemových jednotkách jsme pokles nezaznamenali, ale snížení tržeb souvisí s poklesem cenové hladiny a změnou struktury," řekl ČTK po skončení červnové řádné valné hromady Lavička. Přes snížení tržeb podle něho Silonu vzrostla v loňském roce přidaná hodnota. Ztrátu v roce 2001 způsobily především kurzové ztráty a také technické problémy kompaktní linky na výrobu polyesterové stříže ze suroviny, kterou společnost získává recyklací PET lahví. "I když linka nejede na projektovanou kapacitu, její provoz je nyní bezproblémový," uvedl Lavička. Do linky, která byla uvedena do provozu v dubnu 2001, investoval Silon zhruba 230 milionů korun.

Výroba polyesterových stříží po odstranění problémů vzrostla loni o 11,7 procenta a přes 73 procent jejich produkce společnost vyvezla. Objem exportu Silonu stále roste a loni už dosáhl téměř 61 procent. Společnost vyrábí rovněž vstřikované plasty, kabely a další materiály, které se používají například v automobilovém průmyslu, při výrobě domácích spotřebičů nebo zahradního nábytku.

Základní kapitál Silonu, jehož majoritním vlastníkem je od roku 1994 společnost Consil z německé skupiny Constab, je 769,885 milionu korun. Loni Silon zaměstnával průměrně 903 osob, letos už počet pracovníků klesl na 810. Valná hromada schválila snížení počtu členů představenstva z pěti na tři. Stejný počet bude mít od začátku loňského roku také dozorčí rada.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio