Silné mrazy můžou ovocné stromy poškodit, ale zároveň ochránit před škůdci

1. březen 2018

Zničit úrodu ovoce mohou silné únorové mrazy. Při normálním průběhu zimy by ovocné stromy neohrozily, ale letošní teplotní výkyvy podle ovocnářů nevěstí nic dobrého.

Ve Lhenicích mají meteostanici, která sleduje teplotu vzduchu a půdy a vlhkost vzduchu. „V současné době tu měříme ráno kolem mínus osmnácti stupňů, což je na únor velice nízká teplota. V lednu byly teploty výrazně vyšší s tím, že maxima byla kolem plus dvanácti stupňů,“ říká tajemník Ovocnářské unie jižních a západních Čech Petr Lébr.

A to rozhodně ovocným stromům neprospívá. „Ovocné dřeviny mírného pásma jsou na pokles teplot v tom zimním období připravené, ale je otázka, jestli se to vlivem vyšších teplot v lednu do jisté míry nepřerušilo. Mohlo by dojít k poškození květních pupenů,“ dodává Petr Lébr.

Na šestnácti hektarech pěstuje na Lhenicku ovoce Robert Gregora. I on se obává toho, že mrazy stromy poškodí. Podle něj ale můžou mít i pozitiva. „Budeme rádi, když přes tyhle mrazy vyhynou všichni škůdci, kteří jsou tam schovaní, a budeme počítat s tím, že stromy to neponičí a nepopraskají kmeny a kůra na stromech,“ komentuje.

Ovocnáři doufají, že nepřijdou daleko větší mrazy. V roce 1928, kdy se tak stalo, hodně stromů zahynulo. „V té sezoně mrazy, které dosáhly přes třicet stupňů, poškodily i kmeny stromů. Vznikly praskliny, takzvané mrazové desky, a stromy se s tím potom vyrovnávaly skoro tři další roky. Navíc dost velká část zahynula i následkem infekce houbovými chorobami a sady se musely obnovit,“ popisuje Petr Lébr.

Větší mrazy nemusí ovocné stromy poškodit, i tak ale ještě ovocnáři nemají vyhráno. V loňském roce přišly mrazy v dubnu a zničily polovinu úrody ovoce v Čechách.

Spustit audio