Sezonní hraniční přechody jsou opět uzavřeny

3. listopad 2004

V neděli skončil provoz jihočeských sezonních hraničních přechodů s Rakouskem Koranda/Sankt Oswald a Ježová/Igellbach. Oba budou znovu otevřeny od 1. dubna 2005. Ode 2. listopadu je uzavřen i hraniční přechod Zadní Zvonková/Schöneben; ten obnoví provoz 15. dubna 2005. ČTK to řekla mluvčí jihočeské cizinecké a pohraniční policie Anna Stloukalová.

"Na základě mezinárodních smluv mezi Českou republikou a Rakouskem je také od 1. listopadu zkrácena provozní doba na hraničním přechodu Přední Výtoň/Guglwald. Až do 15. března příštího roku bude tento přechod otevřen od 06:00 do 20.00," dodala Stloukalová. Připomněla také, že posledním říjnovým dnem skončila letošní sezona na turistické stezce Nové Údolí/Třístoličník. Na ni budou moci turisté znovu vyrazit až 15. dubna 2005.

Jihočeský kraj a spolková země Horní Rakousy již delší dobu usilují o rozšíření dosavadních a otevření nových hraničních přechodů. Otevírání nových turistických hraničních přechodů na jihu Čech se zpožďuje. Pět přechodů, které měly být otevřeny letos na jaře, bude zřejmě uvedeno do provozu až na počátku příští turistické sezony. Společný záměr také mimo jiné předpokládá rozšíření provozu sezonních hraničních přechodů Přední Výtoň/Guglwald a Zadní Zvonková na celoroční. Navíc by měly začít fungovat turistické přechody Modrý sloup a Kyselov určené pouze pěším a cyklistům.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio