Sezóna parních vlaků na Jindřichohradecké úzkokolejce má letos zpoždění

27. květen 2019 10:55

Zatímco v předchozích letech vozily turisty už o Velikonocích, teď jsou všechny tři parní lokomotivy společnosti Jindřichohradecké místní dráhy v depu. Vyjedou nejdřív o letních prázdninách.

V depu v nádraží v Kamenici nad Lipou se teď střídají party mechaniků a lakýrníků, aby lokomotivu z 50. let PX 48 přezdívanou Polka vrátili do provozu. Po opravě budou následovat zkušební jízdy.

Když vše půjde podle plánu, začnou parní vlaky na jindřichohradecké úzkokolejce jezdit na přelomu června a července. Zatím pouze s opravenou Polkou.

Zbylé dvě parní lokomotivy Jindřichohradeckých místních drah zatím zůstanou v depu. „Protože další provoz by jim uškodil,“ vysvětluje ředitel společnosti Boris Čajánek.

Životnost kotle parní lokomotivy je pět až šest let, potom potřebuje generální opravu. Na příští rok už mají Jindřichohradecké místní dráhy naplánovanou opravu nejstarší lokomotivy U37.

„Během dvou tří let bychom chtěli mít všechny parní lokomotivy v provozuschopném stavu,“ doplnil ředitel Čajánek.

Plánování pravidelných oprav v budoucnu zatím brání spory s krajem Vysočina o platby za dopravní obslužnost. Dopravce a kraj ještě neuzavřeli dodatek smlouvy na letošní rok, protože se nedokázali dohodnout na částce, kterou má kraj hradit. Spor tak skončil u Ministerstva vnitra.

Spustit audio

Související