Šest stovek dobrovolníků se podílí na organizaci cyklistického závodu Okolo jižních Čech

7. září 2022 16:59

Od čtvrtka do neděle se pojede mezinárodní cyklistický etapový závod Okolo jižních Čech. Na jeho organizaci se podílí přes 600 lidí. Ředitel Jan Hájek připravil trasu, která především v Novohradských horách prověří kvalitu cyklistů z renomovaných evropských týmů.

„První etapa každého závodu je trochu slavnostnější, týmy se představují. My letos máme zahájení v Kaplici ve čtvrtek 8. září. Celkem má závod čtyři etapy, mě osobně se nejvíc líbí závěrečná z Českých Velenic do Jindřichova Hradce, která vede Novohradskými horami,“ říká Jiří Hájek.

Závod Okolo jižních Čech začne časovkou jednotlivců na sedm a půl kilometru v Kaplici. O den později cyklisty čeká 144 kilometrů dlouhá etapa z Třeboně do Nové Bystřice, poté 158 kilometrů ze Studené do Protivína a na závěr náročná etapa z Českých Velenic do Jindřichova Hradce, která měří 152 kilometrů.

„Startovní pole bude kvalitní, asi ještě o trochu více než v minulém roce. Na startu bude loňský vítěz soutěže týmů z Holandska, dále týmy z Belgie, Itálie, z Čech dvě nejkvalitnější družstva. Soupiska se vždy dolaďuje na poslední chvíli podle zranění, ale už jen jména týmů zajišťují vysokou kvalitu,“ uvádí Jiří Hájek.

Během akce se na svůj speciální závod vydají i hendikepovaní cyklisté. „Závodů pro tuto kategorii moc není, sjíždí se nám docela velké startovní pole. Děláme to pro ně rádi,“ komentuje ředitel.

„Každý rok potřebuji na tento závod zhruba šedesát pracovníků. A k tomu máme dalších 600 pořadatelů z řad dobrovolných hasičů napříč krajem, kde se s pelotonem pohybujeme,“ prozrazuje.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související