Seniorka z Drhovle chce do televize. Toto a další přání budou plnit Ježíškova vnoučata

5. listopad 2017

Úkolem vnoučat bývá nejčastěji babičky a dědy trochu pozlobit nebo rozptýlit. Ježíškova vnoučata mají trochu náročnější úkol - splnit přání starých a mnohdy i opuštěných lidí. Do projektu Českého rozhlasu se přihlásil i domov pro seniory v Drhovli na Písecku.

„Zdraví,“ takové přání, jako má dvaaosmdesátiletý Josef Bašta, zní od obyvatel domova nejčastěji. Možná ho splní Ježíšek, pro Ježíškova vnoučata si Josef Bašta vymyslel o něco snadnější úkol: „Akorát žiletky, abych se mohl oholit a nestrašil tady zarostlý.“

Sedmaosmdesátiletá Marie Olšbauerová se nejprve potutelně usmívala a pak také prozradila své přání pro Ježíškova vnoučata. „Ráda bych se podívala do televize, abych jim to trochu zkritizovala, protože já jsem tam sama pracovala pětadvacet let,“ řekla s úsměvem.

S nápadem zapojit se do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata přišla vedoucí sociálně aktivizačního úseku v Domově seniorů Světlo Martina Koláříková. „My se snažíme plnit našim klientům nejrůznější přání, ale mnohdy se objevují přání, která nejsme schopni splnit. Proto jsme se přihlásili do tohoto projektu,“ vysvětlila.

Samotní obyvatelé zároveň nemyslí jenom na sebe, ale chtějí o Vánocích také někoho obdarovat. V dílně vyrábí andělíčky, které dostanou už v prosinci děti v mateřské škole v Miroticích. „Zpívají nám tady a dělají program a my zase vyrobíme něco pro ně. Vzájemně si děláme radost - děti a dědkové a babičky,“ dodává Josef Bašta.

Klienti domova pro seniory v Drhovli při soutěži o nejhezčí dýni

Ježíškova vnoučata je název projektu Českého rozhlasu. Propojuje osamocené lidi v domovech a dalších státních i nestátních zařízeních pro seniory s dárci, kteří se rozhodnou jim na vlastní náklady splnit přání nebo poskytnout věcný dar.

V týdnu od 6. do 13. listopadu se na webu jeziskovavnoucata.cz otevře „obchod” s přáními seniorů. Každý si pak bude moci vybrat a konkrétní přání splnit.

Spustit audio