Senátorem za obvod Tábor se stal Jaroslav Větrovský, mandát za Krumlov obhájil Tomáš Jirsa

16. říjen 2016

K senátním volbám přišlo ve druhém kole jen patnáct procent voličů. Jihočeši vybrali jako vítěze českokrumlovského obvodu Tomáše Jirsu z ODS. V táborském obvodu zvítězil Jaroslav Větrovský z hnutí ANO 201. Nejúspěšnějším kandidátem v jihlavském obvodu, který zčásti zasahuje na Jindřichohradecko, je Miloš Vystrčil z ODS.

Tomáš Jirsa z ODS získal v senátních volbách už třetí mandát. Čekání na výsledky si letos zkrátil houbařením. „Samozřejmě si toho velmi vážím, já se snažím pomáhat lidem a je to moje hlavní práce. Můj soupeř pan doktor Florián pomáhá lidem tím, že léčí v nemocnici, a já jsem slyšel od mnoha lidí, že by byla škoda, kdyby měl přestat léčit. Takže on pomáhá v nemocnici a já se snažím pomáhat v politice. Z konzervativního pohledu, když se věci nemění a jsou dobře, tak je to v pořádku,“ komentoval.

Vítěz senátních voleb v táborském obvodu Jaroslav Větrovský z hnutí ANO 2011 zůstane stejně jako Tomáš Jirsa i nadále starostou. Své zvolení bere jako velký závazek. „Teď mám pocity obrovské zodpovědnosti a pokory ke všem hlasům, které jsem dostal. Práce senátora a starosty je velice kompatibilní, zákonodárce by nepochybně měl mít právě ty zkušenosti z terénu,“ uvedl.

Vzhledem k nízké účasti si všichni kandidáti velmi cenili podpory svých voličů. Vítěz jihlavského obvodu Miloš Vystrčil z ODS k tomu řekl: „Velké poděkování voličům a také rodině i ocenění soupeře, který ve druhém kole vynaložil veškerou energii, aby to vítězství skutečně nebylo tak výrazné jako v kole prvním.“

V letošních senátních volbách byla nejúspěšnější KDU-ČSL, která vyhrála v devíti ze 27 obvodů. Po třech mandátech mají ANO, Starostové a ODS.

Spustit audio