Selské slavnosti budou v Holašovicích již poosmé

20. červenec 2005

Staročeský jarmark s přehlídkou více než 230 řemeslníků budou tento víkend hostit jihočeské Holašovice. Dvoudenní Selské slavnosti se v obci, jejíž náves je od roku 1998 zapsaná v seznamu Světového a kulturního dědictví UNESCO, uskuteční již poosmé. ČTK o tom informoval manažer slavností Jan Jílek.

Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout do dvorů zhruba pěti stavení, kam jejich majitelé pozvali některé řemeslníky. V jednom z nich budou k dostání například pravé holašovické koláče. "Jde nám o zachování staročeského ducha," podotkl Jílek. Ukázky lidové tvořivosti a zručnosti již tradičně obohatí folklorní soubory, vystoupení jarmarečních zpěváků, divadelní představení či jihočeské heligonky, country a folkové kapely. Program zpestří také šermířská klání. Deset z přihlášených 230 řemeslníků přijede ze Slovenska. "Na návsi tak bude třeba k vidění vyřezávání sochy z kmene v životní velikosti v podání Čecha a Slováka," dodal manažer.

Holašovice, které leží asi 15 kilometrů západně od Českých Budějovic, jsou unikátním souborem zděné lidové architektury. Náves, na jejímž obvodu více než 700 let stojí 17 statků s typickými štíty, je podle odborníků ojedinělým dochovaným stavebním souborem nejen v Česku, ale i v Evropě. V obci trvale žije 120 obyvatel.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio