Sedlice chtějí udržet krajkářskou tradici

14. srpen 2003

Sedlice u Blatné na Strakonicku usilují o získání objektu krajkářské školy, která zde fungovala od roku 1899. Chtějí tak udržet tradici sedlické krajky. Radní Jihočeského kraje již doporučili zastupitelstvu, aby budovu na obec bezúplatně převedli.

"Zřejmě zde nebude škola se stálým provozem, spíše krajkářské kurzy. Ty by měla provozovat obecně prospěšná společnost Sedlická krajka, podporovaná evropským programem SAPARD, která zde již letos otevřela prodejní centrum sedlické krajky," řekl ČTK sedlický starosta František Kopáček.

Počátky sedlického krajkářství mají hluboké historické kořeny. První záznamy o něm jsou z první poloviny 18. století z doby hraběnky Ludmily Černínové, za které poddaní krajky pro panstvo zhotovovali částečně i jako robotní povinnost. Držitelka sedlického panství vyslala dokonce dvě zdejší dívky do Prahy, aby se v krajkářství zdokonalily. Sedlické krajky se těšily velké oblibě a zejména prosluly svou kvalitou. Krajkářská škola byla v Sedlicích oficiálně založena v roce 1899. V 50. letech minulého století začala působit v dnešní budově jako součást Ústavu umělecké výroby. Ústav ale před třemi roky krajkářské školy zrušil. Sedlická škola se pak stala sídlem tříletého učebního oboru krajkářka pro strakonické textilní učiliště a od počátku letošního roku je opuštěná.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio