Samsonova kašna prochází údržbou

2. listopad 2004

Ozdobu českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II., Samsonovu kašnu, připravují pracovníci vodohospodářské společnosti na zimu. Práce, které začaly v pondělí, potrvají zhruba pět dnů. Zahrnují drobné opravy, kontrolu čerpadel a osvětlení. ČTK to řekla mluvčí vodohospodářské společnosti 1. JVS Jitka Kramářová.

"Nejprve se musí vypustit 250 kubíků vody, naši zaměstnanci kašnu vyčistí. Znamená to, že vyloví předměty, které do kašny nepatří, letos jsou to většinou lahve a spousta valounů," řekla Kramářová. Dodala, že kameny pocházejí z dláždění okolo kašny. Pracovníci společnosti je odvezou na čistírnu odpadních vod a poté je vrátí zpět do dláždění ke kašně. Do kašny bude také opět namontován recirkulační systém, který zajistí i v zimním období proudění vody a zabrání tak zamrznutí vody v bazénu. "I přesto v období vysokých mrazů musejí pracovníci 1. JVS zhruba dvakrát denně rozbíjet a odvážet led a vodu průběžně v bazénu kašny doplňovat," řekla Kramářová. Dodala, že při čištění kašny se v posledních letech našly i opravdové kuriozity. Například platební karty, kolo, průkaz turisty, ale i klíče od auta.

Samsonova kašna, vodní nádrž s kamennou plastikou, byla zřízena v letech 1721 až 1727 jako součást městského vodovodu. Inspirací byla pravděpodobně Kohlova Lví fontána z roku 1686 na druhém nádvoří Pražského hradu. Vedle ústřední postavy Samsona bojujícího se lvem jsou její součástí mimo jiné figury čtyř atlantů nesoucích kamennou mušli z lomu Besednice. Spolu s Černou věží patří kašna mezi nejznámější symboly Českých Budějovic.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio