Sáhněte po droždí, když špatně spíte nebo jste unavení. Ne jen při pečení

Sáhněte po droždí, když špatně spíte nebo jste unavení. Ne jen při pečení
Čím je užitečná kostka čerstvého droždí? V jednom gramu droždí se nachází miliardy kvasinek, protože je uchováváme v chladu, kde kvasinky nejsou aktivní.
Čerstvé droždí můžete jíst i jen tak, nejlépe rozmíchané ve vodě nebo mléce, obsahuje vitamín B a jeho konzumace prospívá činnosti srdeční a nervové soustavy. Zlepšuje trávení i stav pokožky, vlasů a nehtů.
Sáhněte po něm, když špatně spíte a jste unavení. Droždí oceníte nejen při pečení, ale vyrobit se z něj dá i chutná pomazánka nebo knedlíčky do polévky.
Účinná je i čistící pleťová maska: kvasnice rozdrolte, rozpusťte v teplé vodě na kaši a na pleti nechte působit 10 minut.
Pozor, čerstvé droždí brzy podléhá plísni, můžete ho tedy zamrazit a vždy zhruba hodinu před použitím nechat v pokojové teplotě rozmrazit.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.