S Plácidem Domingem se člověk nepotká každý den, říká Martin Šulc

18. leden 2021

Dopoledními hosty jsou akordeonisté Martin a Andrea Šulcovi.  Zatím poslední a asi největší úspěch Martina Šulce je vítězství v maďarské talentové show v žánru klasické hudby s názvem „Virtuosos“. 

Soutěž představila mladé hudební talenty ze zemí Visegrádské čtyřky a v porotě zasedly výjimečné hudební osobnosti, například Plácido Domingo. Jaké to je potkávat se takovými hudebními ikonami?

„Potkávat se s takovými osobnostmi, jako je maestro Plácido Domingo nemá člověk tu čest každý den, pro mě to byl neskutečný zážitek,“ říká Martin Šulc.

Celá situace pro něj byla navíc ještě o to silnější, že před soutěží měl půl roku pauzu od jakéhokoliv hraní. Co se týče trémy, záleží podle něj na tom, kde a jaký koncert hraje:

„To ani trému nemám, ale jakmile člověk vystoupí na ohromném pódiu se slavnými osobnostmi, tak to tréma stoupá i vůči zodpovědnosti k tomu hraní. Záleží také na tom, jak často člověk koncertuje. Než přišla koronavirová krize, tak jsem nebyl na koncertě nervózní takřka vůbec, ale měli jsme půlroční přestávku. Pak, když jsem měl vystoupit na Nových Hradech s panem Svěceným, to jsem byl hodně nervózní.“

Andrea Šulcová se k hraní na akordeon dostala podobně, jako její bratr. Navíc měla výhodu v tom, že už doma jeden akordeon měli.

„Tak jsem si řekla, že to zkusím. A nelituji toho,“ dodává se smíchem. Bratr je pro ni velkým vzorem, stejně jako spolužáci, kteří už vystupují na větších koncertech.

Dopolední hosté jsou u mikrofonu Kateřiny Hálové oba a tentokrát i se svými nástroji. Celý rozhovor i s hudební ukázkou si poslechněte online.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio