S obnovou sokolovny v Sudoměřicích u Bechyně po požáru pomůže veřejná sbírka

18. červen 2024 17:00

Víc než 20 milionů korun bude stát rekonstrukce sokolovny v Sudoměřicích u Bechyně, kterou zničil požár. S financováním pomůže i veřejná sbírka, kterou vyhlásila obec.

Až do předloňského září byla sokolovna v Sudoměřicích u Bechyně krásná historická budova. V roce 1924 ji postavili místní sokolové. Do jejího života ale zasáhl ničivý požár, příčinou byla pravděpodobně závada na elektroinstalaci. Ze Sokolovny v podstatě zůstaly pouze obvodové zdi.

Sokolovna je pro život Sudoměřic hodně důležitá. Je to vlastně jediný kulturní a sportovní stánek v obci. K hodinám tělocviku ho vždy využívala i místní škola. V současnosti žáci cvičí v zasedací místnosti na radnici, nebo, pokud je hezké počasí, mají tělocvik venku.

Tesaři právě dokončili krov a budova bude podle starosty za nezávislé Stanislava Houdka už brzy pod střechou. Celou rekonstrukci se ale letos určitě dokončit nepodaří. Optimistický výhled je, že se tak stane do letních prázdnin příštího roku.

Zatím se díky veřejné sbírce podařilo na rekonstrukci vybrat zhruba 170 tisíc korun. Mezi dárci je hodně místních obyvatel, přispívají taky dobrodinci odjinud, jsou mezi nimi i firmy z okolních obcí.

Informace o sbírce lidé najdou na webu obce, kde je odkaz na transparentní účet s informacemi o dárcích i částkách, které na obnovu sokolovny věnovali. Rekonstrukce bude stát přes dvacet milionů korun, téměř polovinu z této sumy pokryje pojistné plnění, které uhradí pojišťovna, zbytek zaplatí obec.

autor: Petr Kubát
Spustit audio