Rychlík Junák vykolejil v Hradci

9. září 2004

V Jindřichově Hradci v místní části Kanclov vykolejil dnes dopoledne rychlík Junák jedoucí z Plzně do Brna. Kvůli špatně nastaveným výhybkám se mimo koleje ocitla lokomotiva a jeden vagon. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, informoval ČTK mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Škoda se odhaduje na 400.000 korun.

Podle mluvčího Drážní inspekce Jana Kučery nehodu způsobila chyba zaměstnance drah, který poslal rychlík na jindřichohradeckou úzkokolejnou dráhu, kde vykolejil. "Zabezpečovací technika v tu dobu měla poruchu, ale i tak by to mělo být zajištěné personálně, aby se nic takového nestalo," řekl ČTK Kučera. Podle mluvčího jindřichohradecké policie se nepotvrdily původní informace, že byl při nehodě zraněn strojvedoucí vlaku. Psychicky se však zhroutil výhybkář, který je podezřelý, že vlak na špatnou kolej poslal, uvedl. Soukromé Jindřichohradecké místní dráhy, které úzkokolejnou trať provozují, vyčíslily škodu na kolejích na 50.000 korun. Stejnou škodu hlásí i Správa železniční dopravní cesty. Na vlaku se škoda odhaduje na 300.000 korun. Kvůli nehodě na trati mezi Jindřichovým Hradcem a Jarošovem nad Nežárkou nahradily železniční dopravu autobusy. Omezen je také provoz na úzkorozchodné trati z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice. Zatím není zřejmé, jak dlouho tento stav potrvá. Kučera se obává, že bude trvat možná do pátku, než technici vrátí soupravu na trať. Mluvčí drah připustil, že by to mohlo být již vpodvečer.

V jižních Čechách na trati mezi Číčenicemi a Volary u Blanice na Strakonicku se srazily dva osobní vlaky naposledy v červenci. Nehoda si vyžádala dva mrtvé, 15 těžce a 16 lehce zraněných. V Česku naposledy vykolejil vlak na konci srpna. Mezi stanicemi Praskolesy a Hořovice na Berounsku, na frekventované trati mezi Plzní a Prahou, se mimo koleje ocitlo deset nákladních vagonů z celkových třinácti. Kvůli špatně přehozeným výhybkám vykolejil nákladní vlak i 25. srpna ve Všestarech na Královéhradecku, kde poničil železniční stanici. Výpravčí po této nehodě spáchal sebevraždu. Při kolizi nebyl nikdo zraněn, škoda činí 1,6 milionu korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio