Rybníkáři živě ve Folkové jíšce

1. červen 2012

Ve čtvrtek 31. května 2012 od 19 hodin vystoupila ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice jihočeská skupina Rybníkáři v rámci koncertního cyklu Folková jíška. Večerem prováděla Pavlína Jíšová.

Skupina Rybníkáři hraje převážně trampské písničky ovlivněné folkem, swingem, country a spoustou jiných hudebních stylů. Rybníkáři se poprvé probojovali do finále Porty v roce 1993, poté ještě v letech 1994, 1995, 2003, 2004, 2005. V roce 2004 postoupili také do finále Trampské Porty v Ústí nad Labem.

Sestavu Rybníkářů tvoří Jirka Krška Kolumbus (kytary, zpěv, banjo, foukací harmonika), Věrka Studená (flétny, zpěv, rytmické nástroje) a Ivan Studený (kontrabas, zpěv).

Aktivity Rybníkářů jsou pestré, vystupují v klubech, na festivalech, dělají samostatné koncerty a literární pásma s písničkou. Od roku 1995 pořádají svůj vlastní pohodový festival s názvem Jihočeské zpívání v Trocnově u Českých Budějovic.

Kromě autorských písniček se Rybníkáři věnují také pořadům pro děti a můžete je spatřit jako vodnickou kapelu, pirátskou muziku nebo kapelu klaunů. Právě pořady pro děti přivedly Jirku Kršku k nápadu udělat kombinaci hudebního festivalu s divadelním, a tak vznikl festival Pohádkový Chlum – týden s vodníky plný pohádek a muziky v Chlumu u Třeboně.

Vstup je volný, místenky budou k vyzvednutí v rozhlasové recepci hodinu před začátkem koncertu.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.