Rybářství Třeboň ukončilo výlovy

3. prosinec 2002

V pátek ukončila a.s. Rybářství Třeboň podzimní výlovy, při nichž mělo na sádkách skončit asi 1580 tun kaprů. Přesné číslo ještě společnost nemá k dispozici, ale podle jejího výrobního ředitele Josefa Malechy výsledky potvrdily, že celkový výlov byl zhruba o deset procent nižší, než předpokládal plán.

Největší rybářský podnik v zemi i v Evropě utrpěl velké škody při srpnových povodních, kdy uplavala značná část ryb. Podzimní výlovy navíc komplikovalo nepříznivé počasí, takže výlovy některých rybníků, a to převážně násadových, musela společnost odložit až na jaro. Nebude tak schopna zajistit dostatek násady z vlastních zdrojů, a proto ji bude muset kupovat od jiných subjektů. Zatím Rybářství Třeboň nedostalo od státu žádné prostředky, ale termín pro předkládání žádostí o náhradu škod na rybích obsádkách vyprší až ve středu. Záplavy způsobily společnosti škody kolem 100 milionů korun. "Na majetku, tedy na rybničních zařízeních, činí škoda 47 milionů korun," upřesnil Malecha.

Rybářství Třeboň exportuje zhruba 70 procent produkce a jeho roční tržby jsou přibližně 180 milionů korun. Společnost prodává společně s Rybářstvím Tábor a Rybnikářstvím Hluboká přes firmu Fish Market. Ta proti loňsku očekává zvýšení cen kaprů o pět až osm procent.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio