Rybářství Třeboň omezilo kvůli vedrům vývoz

14. srpen 2003

Tropická vedra, která sužují prakticky celou Evropu, téměř zastavila vývoz tržních ryb z a. s. Rybářství Třeboň.

Největší rybářský podnik exportuje více než 60 procent produkce. Podle jeho výrobního ředitele Josefa Malechy zahraniční zákazníci nyní ruší zakázky, protože ve vysokých teplotách nejsou schopni s rybami manipulovat a dále je prodávat.

"Obchod se úplně zastavil, protože odběratelé nejsou ve vedrech schopni ryby udržet. Přichází rušení zakázek, takže upouštíme od odlovu na plné vodě, což v posledních letech děláme v maximální míře. Zajišťuje nám to plynulý tok peněz a je to také intenzifikační faktor, který má vliv na přírůstek," řekl ČTK Malecha. Rybám se tak v rybnících vytváří prostor. Třeboňští rybáři vyváží mj. do Itálie, Německa, Francie, Polska a Maďarska. Pokud by horko a nedostatek srážek trvaly až do konce srpna, hrozí a. s. Rybářství Třeboň velké ztráty. "Dá se předpokládat úhyn ryb, protože rybníky doslova vyschnou. Ve vedrech dochází k úbytku kyslíku a ryby při jeho nedostatku přestávají žrát a přicházíme o přírůstek," uvedl Malecha. Doplnil, že škody na rybích obsádkách by mohly dosáhnout výše jako při loňských povodních, tedy několika desítek milionů korun.

Rybářství Třeboň nahradilo škody po záplavách nákupem násad z tuzemska i zahraničí, nyní mu však hrozí další ztráty. Loni se jeho výkony meziročně snížily asi o 20 milionů na 154 milionů korun. Čistý zisk činil 3,3 milionu korun

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio