Rybáři a lesníci letos bojovali s vichřicemi, studeným jarem i letním suchem

30. prosinec 2017

Krajské školní hospodářství Jihočeského kraje se letos muselo vypořádat s nepřízní počasí. Na tu si ale za poslední roky lesníci i rybáři zvykli, a tak závěrečná bilance nebyla vůbec tragická.

„Jaro bylo chladnější, ryby hned ze začátku nebraly potravu tak, jak jsme byli zvyklí v minulých letech,“ říká ředitel Krajského školního hospodářství Petr Stehlík.

Nepříznivé klimatické podmínky přineslo i léto. „V průběhu léta přestalo úplně pršet, takže v rybnících jsme vodu měli zadrženou, ale samozřejmě se nám horšila kvalita. Nemohli jsme tolik přikrmovat, museli jsme si hlídat kyslík a kvalitu vody,“ popisuje.

Našla se ale i pozitiva. „Tenhle rok byl dobrý v tom, že ryba byla zdravá. Z tohoto pohledu to pro nás bylo lehce nadprůměrné, výrobu i plán jsme splnili,“ dodává.

Krajské školní hospodářství v současnosti hospodaří na 236 rybnících v oblasti mezi Píseckými horami, Šumavou a Českobudějovickou pánví.

Budoucí lesníci se starají ještě o 1400 hektarů lesa v polesí Vimperk a v polesí Hůrky u Písku. Ani tam se nevyhnuli nepřízni počasí.

„Na Písecku je hodně sucho, jsou to vysýchavé lesní typy. V dubnu nám napadalo 30 centimetrů sněhu v polesí Vimperk, kde to způsobilo vrcholové zlomy. Léto nám ovlivnily i dvě vichřice. V srpnu foukalo na Lipensku a pak přišla vichřice před podzimem, která způsobila rozsáhlejší polomy. To zahýbalo s cenou dřeva, která šla markantně dolů. Výhoda byla v tom, že ty vichry přišly na podzim, kdy nehrozí kůrovcová kalamita,“ doplňuje Petr Stehlík.

S prodejem dřeva počká Krajské školní hospodářství do jara. To by mohla jít podle ředitele jeho cena nahoru.

Spustit audio