Rozšíření Temelína místní lidi netrápí. Spíše drahá elektřina a špatné silnice

30. listopad 2012

Lidé z okolí Jaderné elektrárny Temelín se pomalu musí připravit na to, že se panorama krajiny zase o něco pozmění. Společnost ČEZ totiž připravuje rozšíření elektrárny o další dva bloky. Takže ke čtyřem obřím chladícím věžím, které jsou z okolních obcí nepřehlédnutelné, přibudou další.

„Jestli je tady jeden blok nebo tři, nebo čtyři, to už je jedno,“ soudí jeden z místních obyvatel. „Tady jde spíš o to, že my jsme ty myši a ti sloni si budou dělat, co budou chtít,“ dodává druhý.

Ti, kteří by byli razantně proti, se už asi odstěhovali a staří lidé se nikam stěhovat nechtějí, i když se jim elektrárna za humny nelíbí. Jako kompenzaci by ale obyvatelé brali třeba levnější elektřinu.

„Aby ten proud byl levný, když už nás tady ta elektrárna zatěžuje,“ podotýká jedna z místních žen. To ale podle představitelů elektrárny zákony neumožňují.

Dalším problémem je špatný stav silnic v této lokalitě. „Máme tady nejhorší silnice v Jihočeském kraji,“ říká starousedlík z vesnice na dohled od temelínských věží. Ale vidí i pozitiva: „Alespoň budou mít lidi práci. Myslím si, že dnes jsou už tak vyspělé ty ochrany, tomu věřím.“

Čtěte také

„Doufám, že se k nám budou mladé rodiny stěhovat a stavět. Dostavba Temelína je pro nás určitě velmi zajímavá a my ji schvalujeme,“ vidí přínos elektrárny pro rozvoj obce starosta Životic Zdeněk Šálený.

autoři: Pavlína Fendeková , Lucie Maňourová
Spustit audio